Kastanjesoep:

Uit: Heerlijke gerechten uit de Italiaanse keuken

(Recept voor 4 personen)

IngrediŽnten:

500 gram kastanjepuree (ongezoet en in blijk verkrijgbaar)

3/4 liter melk

25 gram boter

1 schoongemaakte en kleingesneden ui

1 theelepel bloem

Zout, peper, nootmuskaat

1 eetlepel fijngehakte verse peterselie

Werkwijze:

Vermeng de kastanjepuree met de melk tot een gladde massa. Verhit de boeter en fruit hierin de ui ca. 3 minuten. Roer de bloem door de uien en voeg beetje bij beetje en onder voortdurend roeren het kastanje-melkmengsel toe.

Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de soep ca. 10 minuten doorkoken. Roer de koffieroom door de soep en laat alles door en door warm worden. Maak de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat en strooi er bij het serveren de fijngehakte peterselie over.

Kikkererwtenstoofpot

Uit: Bonenkookboek

(Recept voor 6 personen)

IngrediŽnten:

2 eetlepels olijfolie

300 gram gehakte ui

2 eetlepels fijngehakte knoflook

200 gram plakjes wilde paddenstoel (kastanjechampions)

225 gram blokjes wortel

1 kaneelpijpje, in stukjes gebroken

4 kruidnagels

1 theelepel witte peperkorrels

Ĺ theelepel pimentbessen

5 dl. Tomaten uit blik, goed uitgelekt

Zout en peper naar smaak

650 gram gekookte, goed uitgelekte kikkererwten

100 gram ontpitte Griekse olijven, uitgelekt

1 theelepel fijngehakte verse tijm

10 gram fijngehakte verse peterselie

1 eetlepel vers citroensap

Werkwijze:

Verhit de olie in een zware pan op een middelhoog vuur. Doe er de ui en knoflook in. Draai het vuur lager en fruit 4 minuten, of tot de ui beetgaar is. Schep er de paddenstoel en wortel door en bak 5 minuten.

Bind het kaneelpijpje, de kruidnagels, peperkorrels en pimentbessen in wat ongebleekte katoen. Stop het pakje tussen de groenten en voeg de tomaten en wat zout en peper toe. Breng aan de kook en laat dan 15 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn.

Schep er de kikkererwten, olijven, tijm en 4 eetlepels van de peterselie door en laat nog 15 minuten sudderen.

Schep er het citroensap en de rest van de peterselie door. Verwijder het specerijenpakketje. Dien warm op. Lekker met zilvervliesrijst.

Runderstoofpot

Uit: Bonenkookboek

(Recept voor 6 tot 8 personen)

IngrediŽnten:

1,5 kg mager runderstoofvlees, in blokjes van 4 cm gesneden

125 gr bloem

Zout en peper naar smaak

3 eetlepels plantaardige olie

300 gr. gehakte ui

4 tenen knoflook, gepeld en gehakt

75 gr blokjes groene paprika

Ĺ theelepel fijngehakte verse oregano

Ĺ theelepel fijngehakte verse munt

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel chilipoeder

Cayennepeper naar smaak

150 gr gehakte ingemaakte groene chilipepers, goed uitgelekt

1 jalapeno-chilipeper, zaad verwijderd en gehakt (te vervangen door rode peper)

5 dl gehakte pruimtomaten uit blijk met sap (cherrytomaten kan ook)

1 flesje donker bier

300 gr gekookte, uitgelekte, zwarte bonen of kievitsbonen

400 gr gekookte maiskorrels, uitgelekt

150 gr geraspte belegen kaas

Werkwijze:

Het gerecht kan in de oven of op het fornuis worden klaargemaakt.

Oven: verwarm oven voor op 190 graden C.

Bestuif de blokjes vlees met bloem en wat zout en peper. Zet weg.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een pan of ovenvaste ovenschaal op een middelhoog vuur. Schroei het vlees in porties rondom dicht. Laat het vlees vervolgens uitlekken op keukenpapier.

Doe, wanneer al het vlees gebakken is, de rest van de olie in de koekenpan. Doe er de ui, knoflook en paprika in en bak alles onder regelmatig omscheppen in circa 5 minuten, of tot de ui bijtgaar is.

Doe het vlees terug in de pan. Schep er daarna de kruiden, specerijen, ingemaakte chilipeper, jalapeno-chilipeper, tomaten en het bier door. Kook 10 minuten onder regelmatig omscheppen.

Leg het deksel op de pan en zet de schaal zeker 1 Ĺ uur in de voorverwarmde oven tot het vlees volledig gaar is. (Indien op fornuis, dan ruim 4 uur laten stoven)

Neem schaal uit de oven of van fornuis en schep er bonen en mais door. Zet de schaal zonder deksel, 15 minuten terug in de oven of op het fornuis.

Dien de stoofpot op in grote soepborden en bestrooi met geraspte kaas.

Lekker met rijst of Turks brood.